Image

KEVAD

Kevad alati tuleb lubadusega uue elu ja suve kohta. Nagu kõik aias, ka  muru tärkab ja meie peame aitama sellel võimalikult kiiresti taastuda ja hakata kiiresti kasvama.                

Kevadel meie tegudest on  sõltuv, kui kiiresti muru pärast talve rohetub ja oleks ka visuaalselt nauditav, kui ka kasutatav harjunud  koormusega

Kevad murul algab juba sügisel

Muru seisundit, pärast talve, oluliselt mõjutab tehtu, selle ettevalmistamine selleks ekstreemseks hooajaks, seega, kuidas oma muru  hooldada sügisel ja kas te ei tekitanud kahju talvel.

Ükskõik kuidas, talv, pakane, lumi, sula, soojus perioodid, kiilasjää ja kõik, mis sellega seotud, oluliselt mõjutavad muru seisundit ja välimust kevadel.

Lumiseen

Kui vara kevadel, murus on väikesed alad halli või roosaka varjundiga, tõenäoliselt, see on lumiseen. Lumiseen (Microdochia nivalis L) on seenhaigus, mis ähvardab muru talve ajal, pole oluline, kas on lumi või seda pole. Seda seent soodustavad järgmised tingimused:

  • Ebaküps muru, mis lumikatte all jätkab hingamist või isegi kasvamist;
  • Puhastamata muru koos lehtedega, vana rohuga ja muude jäätmetega, mille orgaaniline mass on suurepärane kodukoht haigusele;
  • Liiga pikk muru, mis sügisel pole niidetud;
  • Ülimärg pinna pealiskiht, seisev vesi, mis tavaliselt on lahendatav juba ehitusetapil;
  • Tasakaalustamata või vale väetamisrežiim;
Image

Kui lumivseent ei hävita võimalikult vara, muru taastumisperiood võib venida suve keskpaigani

Kuidas ära hoida lumiseent:

  • Õieti ettemalmistades muru sügisel;
  • Muru riisudes (puhastades) võimalikult vara kevadel, sedasi ‘purustades’ seeneniidistiku ja peatades leviku;
  • Õieti väetamine lämmastiku sisaldavate väetistega;

Kui lumiseent ei võida ja hävita, see jätkab leviku, küll nakatades uusi alasi, küll suurendades iga konkreetse ‘ringi’ suurust, kusjuures selle keskel muru hävib täielikult.

ImageEnne / Pärast

Muru kammimine

Muru puhastamine on oluline mitte ainult haiguste võitluste profilaktika seisukohast. Kevadel, pärast talve, murus kogunenud erinevad jäätmed – puulehed, aiajäätmed, hukkunud rohi, talvel, võimalik, paljunenud sammal. Muru talvel vihmaga, on surutud lumega pinnale, sageli, kui talv on niiske, pinna pealiskihile võib tekkida rohekas vetikakiht. Kõik see takistab mullal hakkata kiiremini ‘hingata’, soojeneda, varustada murujuuri õhuga, vee ja toitainetega, mis igal kevadel niivõrd oluline kõikidele taimedele.

 Isegi lihtsalt riisudes muru terava rehaga, saab  tehtud suur töö  muru uue hooaja alguse heaolu nimel. Lisaks ära riisumist, eriti vanades muruplatsides, võib ja vaja korrata 2-nädalaste intervallidega, eriti, kui jätkab arenemist  lumiseen.

Oluline on kasutada esimest võimalikku hetke, kui pind pärast talve on ära sulanud, mätas ära kuivanud, kui selle peal rahulikult võib ringi liikuda ja korralikult ära puhastada

Lisateave muru puhastamise kohta, sest see oluline mitte ainult kevadel!

Image

Muru väetamine kevadel

Muru, pärast talve ‘und’, kui juurte ja lehtede maht on kõige madalamal tasemel, taastub kiire kasv ja kõigepealt peab ta suutma taastada juurte ja lehtede massi, et juurtega saaks üles võtta mullast toitaineid, vett ja õhu mullast ja et lehed saaksid alustada intensiivset toitainete tootmist fotosünteesi protsessis.

Väetis võib oluliselt aidata taimedel ennast taastada, lisaks, teha seda kiiremini kui konkurendid – umbrohud, kes ka iga kevad valmistuvad ja loodavad uuele algusele. Esimene väetamine murul peaks toimuma hetkel, kui muru ‘hakkab rohetuma’.

Väetamine on äärmiselt tähtis , et muru võimalikult lühikese ajaga taastuks

Et väetamist teha õieti, peate teadma:

  • Millist väetist valida
  • Millal õieti väetada
  • Kuidas õieti väetada
  • Kuidas mitte eksida väetamisel

Lisateave muru väetamise kohta

Image

Muru vertikuleerimine

Juba hetkel, kui muru on alustanud taimkatet, võib osutuda vajalikuks teha ta taastamise tööd, mis võivad endas sisaldada terve virna tegevusi, nii muru vertikuleerimist, juurdekülvi, õhutamist, väetamist ja liivatamist.

Vertikuleerimine on muru mäta pealiskihi põhjalik puhastamine ja ‘tükkeldamine’, arvendades muru taimi, väljavõttes sügavamalt olemasolevat orgaanilist massi, ‘avades’ pinna juurdekülvile, väetamisele, oluliselt vähendades sammalt ja ‘häirides’ umbrohtu.                

Vertikuleerimine ei ole kohustuslik tegevus kõikides muruplatsides ja igal aasta. Tähtsam – vertikuleerida õieti ja õigel ajal!

Lisateave vertikuleerimise kohta.

Image

 

Muru juurdekülv

Aastate jooksul ja muru kasutades, konkreetsel kohal ja tingimustel (pinnas, niiskus, valgus, vari, toitained, hooldus) mõjutades muru taimestiku, muru koostis muutub. Kui algselt loodi muru, mille oras koosnes konkreetsete  liikide ja sortide segust, aja jooksul see koostis muutub, isegi oluliselt – hävivad liigid, mis ei sobi konkreetsetesse tingimustesse ja paljunevad need, kes konkreetses kohas tunnevad hästi. Sageli vaid ilmuvad umbrohud. Seega, küll muru visuaalne küll kasutamise kvaliteet paratamatult langeb.

Juurde külvates uusi seemneid, mis vastavad kasutaja soovidele, võib taastada või parandada mäta koostist, välimust ja kasutamise omadusi. 

Juurdekülvil väga oluline teada:

  • Kuidas teha juurdekülv
  • Milliseid seemneid välja valida
  • Millal teha juurdekülv

Lisateave juurdekülvi kohta.

Image

Muru õhutamine

Pinnase tihendamine on tõsine probleem muruplatsidel, kuna väheneb  õhu sisaldus pinnas, taimed ei kasva, muru jääb kiduraks, selle võtavad üle umbrohud ja sammal, murus hakkavad tekkima lombid. Muru puhastamine ja isegi mitte vertikuleerimine, ei lahenda mulla tihendamise probleemi. Hädavajalik on midagi võimsamat. Aeratsioon, mis sageli ekslikult segamini ajatud vertikuleerimisega, on õhu sisseviimine  pinnase pealiskihti. Tavaliselt aiatingimustes see on 5-7cm, kuid professionaalse varustusega võib jõuda palju sügavamale, saavutades parema juurte arengu ja parandades muru seisundit. On lihtsad õhutamise viisid ja sellised, kus ilma heade teadmiste ja eriomase tehnikata ei saa hakkama. Õhutamine koduaia muruplatsil soovitatav mitte sagedamini kui 2–5 aasta tagant.

Lisateave õhutamise kohta.

ImageEnne / PärastImage

Soovitav, õigeaegselt plaanida ja kombineerida kevadel erinevad hooldustööd, ühildades need õigel ajal ja järjestades, sedasi saavutades palju suurema efekti ja saades tõeliselt täiusliku muru.

Tavaliselt need hooldustööd tehtud mai alguses/keskel, kui muru aktiivselt kasvab. Kui need tööd on tehtud, muru hooldus läheb suve režiimile. 



Suvi  |  Sügis ja tavl  | KÕIK NÕUANDED

VAADATA MURUVAIBA PAKKUMISI

Pieteikties apmācībām

Paldies, EasyGreen pārstāvis vistuvākajā laikā ar Jums sazināsies par turpmāko sadarbību!

Pole täidetud kõik väljad

VÕTTA MEIEGA ÜHENDUST

Lisateave muruvaiba, selle paigaldamise ja väljaminekute kohta

SUUREPÄRANE, ET KIRJUTASITE!

EasyGreen esindajad võtavad Teiega ühendust ühe tööpäeva jooksul.

Pole täidetud kõik väljad

Saņem 5% atlaidi paklājzāliena pirkumam!

Piesakies zāliena kopšanas padomiem un saņem 5% atlaidi paklājzāliena pirkumam!

Piesakies zāliena kopšanas padomiem

Piesakies zāliena kopšanas padomiem un saņem 5% atlaidi paklājzāliena pirkumam!



Pieteikšanās veiksmīga!

Pārbaudi savu e-pastu, lai uzzinātu kā izmantot 
5% atlaidi paklājzāliena pirkumam!

Pole täidetud kõik väljad